قاسم غنی (زاده ۲ فروردین ۱۲۷۲ سبزوار — درگذشته ۱۰ فروردین ۱۳۳۱ سانفرانسیسکو) سیاستمدار، پزشک، نویسنده و مترجم ، تحصیلات عالیهاش را در بیروت و پاریس انجام داد. چند دوره نمایندهٔ مجلس شورای ملی بود و دو بار وزیر بهداری و فرهنگ و در ۱۳۱۴ استاد دانشکدهٔ پزشکی دانشگاه تهران شد.
زبانهای فرانسه، انگلیسی و عربی را میدانست. با محمد قزوینی در تصحیح دیوان حافظ و با محمدعلی فروغی در تصحیح رباعیات خیام همکاری کرد. دیوان تصحیح شده توسط محمد قزوینی و قاسم غنی از برترین تصحیحات دیوان حافظ به شمار میرود. قاسم غنی با بسیاری از مشاهیر ایرانی و بینالمللی از جمله آلبرت اینشتین دوست یا آشنا بود. در ۱۳۲۷ از سوی دربار برای ترتیبات طلاق محمدرضا پهلوی و فوزیه به مصر سفر کرد. او در سال ۱۹۴۵ از اعضای هیئت نمایندگی ایران در کنفرانس سانفرانسیسکو بود که سازمان ملل متحد را پایه گذاشت. غنی همچنین در اوایل سلطنت محمدرضاشاه پهلوی مدتی وزیر بهداری (به اقتضای رشته تحصیلی و حرفهاش که پزشکی بود) و سپس وزیر فرهنگ (به اقتضای تحقیقات ادبی و تاریخی و حافظ شناختیاش) و بعد سفیر ایران در مصر (برای گرفتن طلاق فوزیه از محمدرضاشاه) و سپس سفیر ایران در ترکیه و سازمان ملل متحد (در مقام عضویت در هیئت نمایندگی ایران برای تشکیل سازمان ملل متحد و کمیسیون حقوق بشر ) شد. یک بار هم به قول خودش پیشنهاد نخستوزیری را رد کرد. غنی محمد مصدق را در جهت ملی کردن صنعت نفت و کوتاه کردن دست انگلیسیها از ایران تأیید میکرد و در برخورد مصدق با دربار هم پشتیبان مصدق و ملّیون بود. مجموعه یادداشتهای او در سیزده جلد به کوشش پسرش سیروس غنی منتشر شدهاست.
ترجمهها و تالیفات :
اولین ترجمههای غنی به برگردانهای کتب ادبی از زبان فرانسوی به فارسی برمیگردد هرچند که پیشه اصلی وی پزشکی بودهاست. از همین رو ادیبانی چون احمد کسروی به وی در این رابطه خرده گرفتهاند و حتی بعضی مثل منوچهر فرمانفرماییان برگردانهای وی از فرانسوی به فارسی را از کسی غیر او برشمردهاند.
غنی همچنین در ترجمهٔ آثار حقوقی نیز فعالیتهایی داشته است از جمله تالیفات مهم او «تاریخ تصوف» است که منبع اصلی تفکری وی در این تألیف کتاب «عرفای مسلمان» به قلم رینولد نیکلسون و همچنین آثار هنری وینفیلد است.
آثار :
رسالهٔ ابن سینا
بحث در آثار و افکار و احوال حافظ
معرفهالنفس
تاریخ تصوف در ایران
تاریخ عصر حافظ
بحثی در تصوف
بریانپزی ملکه سبا (ترجمه از اثر آناتول فرانس)
عصیان فرشتگان (ترجمه از اثر آناتول فرانس)
تائیس (ترجمه از اثر آناتول فرانس)
گروه ناریخ