“آژنگ نیوز”:هاشم رضی، پژوهشگر و نویسندۀ تاریخ ادیان جهان و ایران، سرانجام در بامداد امروز دوشنبه هجدهم بهمن‌ماه ۱۴۰۰ پس از یک دوره نقاهت جان به جان‌آفرین سپردند. هاشم رضی متولد ۲۶ تیرماه ۱۳۱۳ در تهران بود. دوران تحصیل را در تهران گذراند. به توصیه محمدتقی مصطفوی به پدربزرگش، زبان فرانسه را آموخت. سپس به آموختن زبان انگلیسی و آلمانی پرداخت. به کتاب‌های باستان‌شناسی و دین زرتشت و نیچه علاقمند بود. توسط مدیر کتابفروشی طهوری با دکتر محمد مکری آشنا شد و از کتابخانۀ ارزشمند او بهره برد. از کتابهایی که در آغاز تألیف کرد، «پنج آیین بزرگ جهان» بود. سپس «وندیداد» را از روی متن اصلی ترجمه کرد و برای آشنایی با لغات اوستایی و سانسکریت، نزد دکتر جلالی نائینی به آموختن زبان‌های باستانی پرداخت.
با تنی چند از ایران‌شناسان زمان خود رفت‌وآمد داشت، ازجمله دکتر محمدجواد مشکور و دکتر رحیم عفیفی و دکتر ماهیار نوابی. به توصیه مهرداد بهار کتاب «آیین پررمزوراز میترایی»‌ اثر فرانتس کومن را ترجمه کرد که در دو جلد از سوی انتشارات بهجت منتشر شده است.

رضی - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ


هاشم رضی از جهت روحیه اهل گفتگو و مصاحبه نبود. بارها به مجامع گوناگون دانشگاهی در داخل و خارج از کشور دعوت می‌شد، اما علاقمند به شرکت در آن جلسات نبود. سال گذشته در حضور همسر ایشان خانم ملیکه‌بانو آشتیانی و دختر هنرمندشان خانم فیروزه رضی گفتگویی چندساعته با ایشان انجام داده بودم. قرار بود نشستی دیگر داشته باشیم که روزگار مجال نداد.
برخی از آثار هاشم رضی:

۱. حکمت خسروانی
۲. اوستا
۳. آیین مهر
۴. وندیداد
۵. گاهشماری جشن‌های ایران باستان
۶. آیین زروانی
۷. دین و فرهنگ ایرانی در عهد اوستایی
۸. ازدواج مقدس
۹. تاریخ زرتشتیان
۱۰. جشن‌های آب
۱۱. جشن‌های آتش

۱۲. جشن‌های گاهنبار
۱۳. آیین پررمز و راز میترایی
۱۴. معاد و آخرت‌شناسی در ایران باستان

۱۵. زرتشت پیامبر ایران باستان
۱۶. تاریخ مطالعات دینهای ایرانی
۱۷. آموزش خط میخی

گروه گزارش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *