“آژنگ نیوز”: نشست معرفی شهر تاکستان به میزبانی نشریه بخارا برگزار می شود
هشتصد و سیزدهمین شب از شبهای مجلۀ بخارا به شهر تاکستان اختصاص دارد. این نشست در ساعت چهار بعدازظهر چهارشنبه هفدهم بهمنماه ۱۴۰۳ با سخنرانی علی پدرام، اسدالله رحمانی، رضا رحمانی، حمید طاهری، سیاوش طاهرخانی و علی دهباشی در سالن امام علی شهر تاکستان برگزار خواهد شد.
تاکستان (به تاتی: سیادِن) در استان قزوین، بزرگترین شهر تاتنشین و تاتزبان ایران و جهان است. از این رو به پایتخت تاتزبانان جهان معروف شده است. همچنین به دلیل وجود باغات زیاد انگور در این شهر، به آن لقبِ شهر «خوشههای زرین ایران» داده شده است.
نام «سیادِهِن» بر روی یکی از کتیبههای دوران هخامنشی موسوم به پیوتین گرایا مربوط به ۲۳۰۰ سال پیش نوشته شده است. این کتیبه از قدیمیترین اسناد نوشتاری این شهر است که به زبان یونانی بوده و هماکنون در موزۀ شهر وین در اتریش نگهداری میشود و توسط ویلهم توماشک به انگلیسی ترجمه شده است. همچنین آثار به دست آمده در اکتشافات باستانشناسی از تپۀ خلهکوه مُعرِف این شهر با قدمت بیش از ۷۰۰۰ سال است. مردم در تاکستان در حال حاضر نیز به شهرِ خود سیادِن، به مردم شهر سیادِنیچ و به زبانِ خود تاتی یا سیادِنیجی میگویند.
بنابر کتاب «ایستگاههای پارتی»، تاکستان در زمان اشکانیان در سدۀ اول قبل از میلاد از شهرهای مهم منطقه بوده و این آبادانی با توجه به کشف قطعات گچبری مربوط به دورۀ ساسانی در تپه خُندا ادامه داشته است.
تاکستان بعد از اسلام نیز در زمان آل بویه و سلجوقیان مورد توجه بوده است. بقعۀ پیر نیز با توجه به سبک معماری آن متعلق به عهد سلجوقی است. حمدالله مستوفی نیز در کتاب «نزهت القلوب» مینویسد: سیادهان بهشت ناحیه و از روستاهای معتبر قزوین بوده است.
در زمان صفویه نیز شاه عباس مسجد و حمامی در این شهر بنا میکند. این رونق تا زمان قاجار ادامه داشته به طوری که در زمان مظفرالدین شاه مالیات تاکستان به آبدارخانۀ شاهی به امینحضرت آبدارباشی موثقالملک پرداخت میشد.
اوژن فلاندن فرانسوی که در سال ۱۸۴۱ میلادی از تاکستان دیدار کرده در سفرنامۀ خود تصویری از بقعۀ پیر و تاکستان ترسیم کرده است.
تاکستان، سالن امام علی، انتهای خیابان ولیعصر، نرسیده به کمربندی
گروه خبر