مارتریوس ساریان نقاش متولد ارمنستان با نقاشی هایش تصویری جالب و جذاب از ایران قدیم را ارایه کرده است.او در زمینه ترسیم مناظر، طبیعت، اشیاء بی جان، و پرتره مهارت داشت.
او در سال ۱۹۱۴ میلادی ایران (۱۲۹۳ خورشیدی) به ایران سفرکرد.. این سفرها الهامبخش مجموعهای از آثار بزرگ و نقاشیهای دیواری بود که در آن او تلاش کرد تا با حس و حال مناظر خاورمیانه ارتباط برقرار کند.این هنرمند در این باره نوشت: ” هدف من این بود که شرق را درک کنم، ویژگی های مشخصه آن را برای اثبات بیشتر جستجوی خود در نقاشی پیدا کنم.” میخواستم رئالیسم شرق را بیان کنم و راههای قانعکنندهای برای توصیف و ترسیم آن جهان بیابم، درک هنری جدید آن را کشف کنم.»
ساریان در سفرش به ایران به شهرهای(انزلی، رشت، گازوین، تهران) سفر کرد، جایی که بازار شهر بیشتر مورد توجه او بود. او ریتم سست کشور رنگارنگ را مشاهده کرد، جایی که به نظر می رسید زندگی برای یک لحظه تحت تأثیر قلیان بی حرکت شده بود. ساریان در ایران فقط چند طرح انجام داد. او که تحت تأثیر زندگی و فرهنگ این کشور قرار گرفته بود، در استودیوی خود در مسکو یک سری نقاشی با مضامین ایرانی کشید.
او در سبک ویژه نقاشی هایش از رنگهای زنده و درخشان برای ثبت جلوههای نور استفاده میکرد.همچنین او مبتکر تأسیس یک موزه ی علم محلی ارمنی بود. در نمایشگاه لوتوس که نقاشان ارمنی و روسی در آن به نمایش گذاشته شده بودند، ساریان ۴۵ نقاشی و از جمله نقاشی هایش از ایران را را به نمایش گذاشت. جدا از نقاشیهای قبلیاش، آخرین نقاشیهای او نیز به نمایش گذاشته شد و مضمون شرقی را به شیوهای جدید نشان داد.
.گروه تاریخ