“آژنگ نیوز”: اولین پیام تاریخ تلگراف ایران و حکایت حرف مفت مقدمه آغاز فعالیت تلگراف در ایران بود.بود! برای توضیح بیشتر باید اشاره کرد که ناصرالدینشاهقاجار تنها ۱۰سال پس از اختراع تلگراف توسط “ساموئلمورس” دستور به ایجاد اولین خط تلگراف در ایران را کرد.
اولین پیام تلگراف تاریخ ایران را وِی در کاخ گلستان از مدرسهدارالفنون دریافت کرد که شعر معروف سعدی بود:
منّت خدای را عزَّ وَ جَلّ که طاعتش موجب قُربَت است و به شکر اندرش مَزید نعمت… این پیام توسط “عباسعلیخاندُنبلی” اولین کسی که در ایران زبان مورس را یاد گرفت به کاخگلستان ارسال شد.
یکسال بعد به دستور شاه سیمتلگراف از تهران به سلطانیه زنجان و از آنجا تا تبریز کشیده شد و اخبار روز و پیامهای بیشماری بین استانها رد و بدل میشد.
مردم مانند همیشه دست به اعتراض زدن؛ در کتاب ‘ایران در دوره سلطنت قاجار” آمده است که:
تا عوامالناس چیزی را باور نکنند بهراحتی نمیتوان این قضیه را در ذهن آنان آورد. برای همین «علیقلیخان مخبرالدوله»، وزیر تلگراف با اجازه سلطان صاحبقران اجازه داد تا چند روزی مردم مجانی پیامهای خود را به شهرهای دیگر بفرستند؛ و بدانند که شعبده یا جادو نیست و پیامهای خود را که حرف مفت بود به استانهای دیگر بفرستند.
سپس بعد روزها مخبرالدوله که خیالش از رفع این شبه راحت شد دستور داد جملههایی بر سر در تلگرافخانهها به این مضمون بنویسند:
از امروز به بعد حرف مفت قبول نمیشود.
ظاهرا از همان زمان به بعد بود که «حرف مفت» زدن بهعنوان حرکتی ناخوشایند در میان مردم رواج یافت و ضرب المثل شد تا به امروز هم باقیست.
گروه تاریخ