“آژنگ نیوز”:اولین کتیبه درباره ساخت جاده چالوس در دوره قاجاریه تهیه و در منطقه کندوان نصب شده است.این کتیبهٔ قاجاری دروازه سنگی در محدودهٔ هزارچم، جادهٔ چالوس (کندوان)یکی از سه کتیبهٔ راه تهران به چالوس،احداث‌شده در دورهٔ ناصرالدین شاه قاجاربه‌سرپرستی مسیو گاستکرخان مهندس نمساوی اتریشی است.  

کتیبه - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ


در متن کتیبه آمده است:«در زمانی این راه صورت اختتام یافت که صاحب جلالت‌مآب عزیزخان، سردار کل قشون ممالک محروسهٔ ایران، و جناب انوشیروان‌خان اعتضادالدوله، حاکم مازندران […]»

دروازه سنگی؛ پهنای دهانه‌ی دروازه ۳۸۰ و بلندی طاق از وسط ۴۷۰ سانتیمتر است پیش از رسیدن به دروازه بر سمت غربی دیواره کتیبه ای به درازای ۴۸ و پهنای ۲۸ سانتیمتر یا خط خوش نستعلیق کنده اند که متن زیر بر روی آن حک شده است.
‘در زمانی این راه صورت اختتام یافت که جناب جلالتمآب عزیزخان سردار کل قشون محروسه‌ی ایران بود و جناب انوشیروان خان اعتضادالدوله حاکم مازندران
بر بدنه‌ی شرقی بیرون دروازه‌ کتیبه ای دیگر با حروف لاتین در چهار سطر و چهار سطر دیگر با زبان اتریشی درباره ساخت این راه است. متاسفانه کتیبه های دیگر و تمثال حکاکی شده ناصرالدین شاه وجود داشت که در سال‌های گذشته آنها را از جای در آورده و با خود برده اند.

جاده چالوس - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

ابتدای جاده چالوس ناصرالدین شاهی در منظریه


این راه در روز دوازدهم ربیع الثانی سال ۱۲۸۵ قمری توسط ناصرالدین شاه قاجار افتتاح گردید.ابتدای جاده چالوس ناصرالدین شاهی در منظریه شمیران و انتهای آن در کلاردشت بود.

تصویر و مطلب از:مهدی خلیلی

گروه تاریخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *