“آژنگ نیوز”: انجام عملیات حفاری باستانی در مارلیک اولین حفاری تمام ایرانی بود.در«پائیز ۱۳۴۰ درست دو سال بعد از تأسیس مؤسسه باستانشناسی دانشگاه تهران، این مؤسسه در برنامهی حفاری تپه مارلیک با ادارهی باستانشناسی وابسته به وزارت فرهنگ شرکت کرد که سرپرست این گروه دکتر عزتالله نگهبان بود. این حفاری چهارده ماه طول کشید و تمدنی از زیر خاک بیرون کشیده شد.»
در این زمان دکتر نگهبان رئیس مؤسسهی باستانشناسی دانشگاه تهران، به تازگی از سوی این دانشگاه به عنوان معاون فنی ادارهی کل باستانشناسی وابسته به وزارت فرهنگ و هنر تعیین شده بود. وقتی دکتر نگهبان به ادارهی کل باستانشناسی وزارت فرهنگ رفت «حدود یکصد پروانه برای حفاریهای تجارتی در مناطق مختلف صادر شده بود که نظارت بر این تعداد حفاری چه از نظر کادر فنی و چه از نظر بودجه و امکانات خارج از توان دستگاه باستانشناسی کشور بود.» برای همین هم وزارت فرهنگ از رؤسای ادارات فرهنگ و مدیران مدارس به عنوان نمایندهی ادارهی باستانشناسی استفاده میکرد اما به دلیل عدم حضور دائمی این نمایندگان در کارگاههای حفاری به گفتهی دکتر نگهبان، «در پایان بیشتر حفاریهای تجارتی در نقاط دوردست» گزارش میشد که اثری کشف نشده و «عملاً حقالسهم قانونی ادارهی کل باستانشناسی پایمال میشد.»
در میان این گزارشها یک پرونده بیش از همه توجه دکتر نگهبان را جلب کرد. خودش میگوید که «یکی از محلهایی که شکایت بسیاری در بارهی آن به ادارهی باستانشناسی رسیده و مورد منازعه بین مالکین محلی، دلالان عتیقه و زراعین قرار داشت، چراغعلی تپه (مارلیک) بود.» برای همین هم در اولین گام به سه نفر از همکارانش سیفالله کامبخشفرد، ایرج مافی و محمود کردوانی مأموریت داد تا این منطقه را بررسی کنند. مارلیک در دامنهی کوههای البرز در منطقهی رحمتآباد رودبار در درهی گوهررود قرار دارد که شاخهای از سفیدرود است. در این دره پنج تپهی باستانی وجود داشت؛ پیله قلعه، جازم کول، دوربیجار، زینب بیجار و مارلیک (یا چراغعلی تپه به نام آخرین مالک آن).
دو هفته از شروع کار هیئت نگذشته بود که تلفن به صدا درآمد و«آقای کامبخشفرد با هیجان زیادی گفتند؛ همان طور که پیشبینی میکردم در ترانشهی آزمایشی که در چراغعلی تپه حفر شد، آثار ارزنده و مهمی شامل چهارده دگمهی طلا، دو مهر استوانهای و دو مجسمهی مفرغی کوچک حیوانات کشف گردیده است.» اما این تازه شروع ماجرا بود، به محض پخش این خبر در منطقه، مدعیانی پیدا شدند که خود را مالک تپه میدانستند و خواستار سهم خود از آثار کشف شده بودند. دکتر نگهبان به اعضای هیئت حفاری توصیه کرد «به هیچ قیمتی تپه را ترک ننموده و در همان جا مستقر باشند تا من اقدامات لازم را در تهران برای حفاری کامل تپه انجام دهم.»
گروه تاریخ