“آژنگ نیوز”:گمج ؛وسیله قدیمی پخت غذا در گیلان است. گمج یا دیگ گلی گیلانی در زبان گیلکی به نوعی ظرف گلی گفته می شود که تالشان به آن “دیزه “می گویند .
از مشخصه های این ظرف رنگ سبز یا آبی آن می باشد که داخل ظرف را کاملا پوشانده و در خارج ظرف تا نیمی از ظرف را پوشانده است. در ضمن به درب این نوع ظرف” نوخون”می گویند.
خیلی ازغذاهای خوشمزه شمالی از جمله: فسنجون ، باقلاقاتق ، ترشی تره ،آلومسما ، خوتکا فسنجان، کولی قرابی ,مرغ ترش و… در این ظرف درست می شوند.دلیل مزه متفاوت و خوشمزه گی بسیار زیاد آن نیز طبخ این مدل از غذاها درهمین ظرف است.
امروزه برخی از نقاط گیلان ,سفالگری سنتی رواج داره و ظروف کاربردی از جمله گمج در سه اندازه: یک مرغی و سه مرغی و همچنین به شکلهای دسته دار، درپوش دار و با لعابی سبز تولید میشود، اصیل ترین و باثبات ترین گمج ها نیز درروستای جیرده شفت و آستانه اشرفیه تولید می شود.
گزارش از : شاهین رهنورد واقف
گروه تاریخ