به گزارش “آژنگ نیوز”جشن فروردینگان اولین جشن سال جدید و بزرگداشت درگذشتگان.روز فروردین(19) از ماه فروردین، هنگام برگزاری نخستین جشن ماهانه به نام فروردینگان (گویش بهدینی فرودوگ) است که به فروهر پاک نیاکان و درگذشتگان اختصاص دارد.
فروهرAv. fravaši-, OP *fravarti-, Pahl. fraward, frawahr, frōhar, frawaš, frawaxš)) مفهومی منحصر به فرد اندیشه ایرانی است (برخی مُثل افلاطون را برگرفته از اندیشه فروهر میدانند) که به همراه جان، دین، بوی و روان 5 بخش مینوی وجود انسان را تشکیل میدهد. فروهر پس از مرگ از تن جدا میشود و جاودانه در مینو میزیید. در مورد ریشه و معنای فروهر اجماع وجود ندارد. بیلی آن را ترکیب پیشوند -fra و فعل -var√ به معنی “پوشاندن و حفاظت کردن” که یه همراه پسوند ti- به معنای “دور کننده، دافع” است. در نظریه دیگری از فعل -var√ “گزیدن، انتخاب کردن” گرفته شده که به معنای “از پیش گزیننده” است.
در اوستا یشت 13م با عنوان فروردین یشت، که طولانیترین یشت اوستاست، ویژه ستایش فروهر نیاکان و درگذشتگان است که فهرستی طولانی از نیکان و پاکان در آن نام برده و ستوده میشوند. بر مبنای این یشت، فروهران در ابتدا یاریگر اورمزد در آفرینش هستند و سپس خویشکاری آنان، نگهداری و نگهبانی آفرینش اورمزد، بویژه آب و گیاه و فرزند درون زهدان مادران است. فروهر نیاکان همچنین یاور مردم در نبرد با نیروهای اهریمنی هستند. بنابراین در روز فرودینگان مردم در آرامگاهها گرد میآیند و سفرههایی با خوراک آیینی (مانند: سیر و سِداب، لرک، سیروگ، آش و …) میگسترند و بر آن اوستا میخوانند. ایرانیان این روز را جشن میگیرند تا شاد باشند و از آن شادی درگذشتگان را نیز شاد سازند. از فروهر همۀ مردان و زنان ایرانی و انیرانی میخواهند که یاور آنان در برابر اهریمن باشند و برای زندگی بهتر و ساختن جهانی آباد آنان را یاری دهند.
علاوه بر فروردینگان، پنج روز پایانی سال و آیین آتش افروزی شبانه بر پشت بامها و خانه تکانی نیز به گرامیداشت فروهر درگذشتگان اختصاص داشته است.
گزارش:محبوبه غلامی
گروه تاریخ