دانشمندان در دانشگاه کمبریج بریتانیا مدلی رایانهای ابداع کردهاند که نشان میدهد چرا روشنترین رنگهای ساختاری یافت شده در طبیعت تقریبا همیشه آبی و سبز هستند.
از پرهای پرنده گرفته تا پوست میوهها، دنیای طبیعت دو روش اصلی برای نمایش رنگ دارد؛ یا از طریق مواد رنگدانهای که یک رنگ خاص را برای جذب انتخاب میکنند، یا از طریقی که به اصطلاح رنگ ساختاری گفته میشود و در آن با استفاده از ساختارهای میکروسکوپی بازتاب نور کنترل میشود.
دانشمندان میگویند علت اینکه روشنترین رنگهای ساختاری در طبیعت تقریبا همیشه آبی و سبز هستند این است که این دو رنگ تنها رنگهای ماتی هستند که میتوانند در محدوده طیف مرئی رنگ ساختاری قرار بگیرند.
جیانی جاکوچی، فیزیکدان در دانشگاه کمبریج بریتانیا میگوید: « رنگ مات ساختاری علاوه بر اینکه در مقابل محو شدن از خود مقاومت نشان میدهد، بسیار نیز با محیط زیست سازگار است چرا که در تولید آن به رنگدانههای سمی نیازی نیست.»
مدل رایانهای جدید که مبتنی بر موادی مصنوعی با نام عینک فتونیک است نشان میدهد که نمیتوان با استفاده از روش تولید ساختارهای سطحی میکروسکوپی، رنگ ساختاری با طول موج طیف مرئی ایجاد کرد.
سیلویا ویگنولینی، شیمیدان در کمبریج میگوید: «ما دریافتیم که علاوه بر قرمز، زرد و نارنجی نیز به سختی در طبیعت قابل دسترس است.»
اما چرا چنین رنگهایی نمیتوانند به صورت ساختاری و پایدار در طبیعت دیده شوند؟ علت این است که چنین رنگهایی در طبیعت با استفاده از رنگدانه تولید میشوند و نه با استفاده از روش رنگ ساختاری مات.
لوکاس شرتل، شیمیدان از کمبریج میگوید: «هنگامی که سعی کردیم قرمز یا نارنجی را به طور مصنوعی و با روش رنگ ساختاری مات بازسازی کنیم به نتیجهای بیکیفیت رسیدیم، هم از نظر اشباع و هم از نظر خلوص رنگ.»
نتایج این تحقیق علاوه بر اینکه باعث درک بهتری از ایجاد رنگهای در دنیای طبیعت میشود میتواند دانشمندان را در تولید رنگهای پایدار و سازگار با محیطزیست بدون استفاده از رنگدانه کمک کند.
جیانی جاکوچی فیزیکدان در دانشگاه کمبریج میگوید: «با این حال باید قبل از اینکه بازآفرینی رنگهای مات با درجه ثبات بالا را به شکل تجاری شروع کنیم، محدودیتهای احتمالی آن را دریابیم.»
گروه گزارش