“آژنگ نیوز”:نمایشگاه قرآنهای نفیس وعالی در فرودین ماه سال ۱۳۲۸ برگزار شد. این نمایشگاه به منظور ارایه قرآنهای نفیس و عالی که مربوط به قرن سوم هجری به بعد بوده؛و بمنظور معرفی هنر و تاریخ و تذهیب و تجلید در موزه ایران باستان بوسیله مقامات رسمی افتتاح گردید. قرآنها ١۵٧ جلد بود که ۹۲ جلد آن از محلهای مختلف جمع آوری گردید و ۶۵ جلد آن متعلق بموزه ایران باستان بوده. شرح هریک از قرآنها با یک صفحه از تصویر آن در کتاب راهنمای گنجینه قرآن (نشریه اداره کل باستان شناسی چاپ طهران – فروردین۱۳۲۸ )انتشار یافته است . در ادامه بذکر برخی نسخه های نفیس کلام الله مجید که در موزه ایران باستان در دهه ۵۰ خورشیدی موجود بود؛به نقل از نشریه هنر و مردم اشاره می شود.
نسخه های خطی متعدد کلام الله مجید که در موزه ایران باستان محفوظ مانده بطور کلی مربوط و متعلق بقرن سوم هجری تا دوران قاجاریه و آغاز قرن چهاردهم هجری بود. یک قسمت عمده این نفائس مذهبی و تاریخی نسخه های موجود در آستانه شیخ صفی الدین در اردبیل بوده که بعلتهای مختلف بموزه ایران باستان منتقل گشت و قسمت دیگر نسخه هائی است که بتدریج از طرف صاحبان آنها برای فروش عرضه گردیده و مورد نیاز گنجینه قرآن موزه ایران باستان تشخیص داده شد.


علاوه بر نسخ خطی مربوط بآستانه اردبیل و نسخی که خریداری شده است برخی نسخه های خطی بسیار مهم کلام الله مجیدنیز مربوط و متعلق به محلهای دیگری بوده است که برای ادای حق علمی آنها و در عین حال نفائس متبرک در موزه ایران باستان نگهداری میشد.
در خصوص کمکهای ذیقیمتی که وزارت آموزش و پرورش وعده ای از دانشمندان در این خصوص برگزاری این نمایشگاه مهم نموده اند بشرح زیر اجمالاً مذکور میگردد :
وزارت آموزش و پرورش نظریات اداره کل باستانشناسی را دائر بلزوم نشر و چاپ کتابی بنام راهنمای گنجینه قرآن با خرسندی کامل تلقی نمود و کتاب مذکور بچاپ رسید.
آقای علی اصغر حکمت که خدمات وی به فرهنگ ایران به عموم روشن بوده و موزه ایران باستان هم یکی از تأسیسات زمان وزارت ایشان است در این قسمت هم همکاری صمیمانه مبذول و درباره آن تشویق و تحسین فراوان فرمودند.
شادروان دکتر مهدی بهرامی استاد دانشگاه تهران و مدیر موزه ایران باستان در قسمت اول کتاب طی فصل مشروح جامع و مفیدی موضوع تدوین قرآن مجید و مقام آنرا در تاریخ خط و تذهیب و تجلید با اطلاعات سودمندی درباره نام و نشان و هنرمندانیکه نمونه کارشان در گنجینه قرآن بمعرض نمایش گذارده شده بود ذکر نمودند.
اداره کل باستانشناسی از آقای دکتر مهدی بیانی مدیر کل پیشین کتابخانه ملی ورئیس محترم کتابخانه سلطنتی جهت تدوین فهرست و مشخصات هر یک از قرآنها دعوت بهمکاری نمود، ایشان هم با وجود گرفتاری فوق العاده که داشتند موجبات انجام منظور را بنحو احسن فراهم ساختند و نتایج کاروز حمات ایشان و تحقیق و تتبعی که در این باره فرموده اند در قسمت دوم راهنمای گنجینه قرآن منعکس است.
آقای احمد سهیلی رئیس کتابخانه ملک سهم بسزائی در این خدمت ملی دارند و ١۶ جلد از قرآنهای نفیس و عالی کتابخانه ملک را در اختیار اداره کل باستان شناسی گذاردند و همکاری صمیمانه نمودند و با پشتکار و مساعی همیشگی آقای محمد تقی مصطفوی مدیر کل پیشین اداره کل باستان شناسی در آنموقع ترتیب گنجینه قرآن جهت استفاده علاقه مندان و دیدار مشتاقان داده شد.
انجام این خدمت یعنی ترتیب گنجینه قرآن یکی از خدمت های فراوانی بود که با همکاری آقایان فوق الذکر در سال ۱۳۲۸ صورت پذیرفت.
منبع نشریه هنر و مردم سال ۱۳۴۴ خورشیدی
گزارش از فاطمه مهران متصدی کتب خطی و فارسی کتابخانه موزه ایران باستان در سال ۱۳۴۴
گروه تاریخ