“آژنگ نیوز”:پایان قدرت بریتانیا در ایرلند چنین بود که اعضای داوطلبان ایرلندی و ارتش شهروندی ایرلند در جریان خیزش عید پاک، نقاط استراتژیک دوبلین را در چنین روزی در سال ۱۹۱۶ میلادی تصرف کردند، که منادی پایان قدرت بریتانیا در ایرلند بود.
قیام توسط پاتریک پیرس، تام کلارک و چند تن دیگر از رهبران اخوان جمهوری خواه ایرلند، که یک جامعه انقلابی در درون سازمان ملی گرا به نام داوطلبان ایرلندی بود، برنامه ریزی شد. این دومی حدود ۱۶هزار عضو داشت و با سلاح های آلمانی که در سال ۱۹۱۴ به کشور قاچاق شده بود مسلح شد.


این قیام در سراسر کشور برنامه ریزی شده بود، اما مجموعه ای از حوادث ناگوار منجر به محدود شدن آن تنها به دوبلین شد. بریتانیایی ها از قیام برنامه ریزی شده باخبر شده بودند و در ۲۱ آوریل، ناسیونالیست ایرلندی سر راجر کیسمنت را در کانتی کری به دلیل استفاده از سلاح برای شورشیان دستگیر کردند. بنابراین ایون مک نیل، رهبر داوطلبان ایرلندی، دستور بسیج شورشیان را لغو کرد، اما پیرز و کلارک با حدود ۱۵۶۰ داوطلب ایرلندی و یک گروه ۲۰۰ نفره از ارتش شهروندی پیش رفتند. در ۲۴ آوریل نیروهای آنها اداره کل پست دوبلین و سایر نقاط استراتژیک در مرکز شهر دوبلین را تصرف کردند و پیرز اعلامیه ای را با صدای بلند خواند که تولد جمهوری ایرلند را اعلام می کرد. سربازان بریتانیا به زودی برای سرکوب شورش وارد شدند و نزدیک به یک هفته دوبلین به دلیل درگیری های خیابانی فلج شد. بمباران توپخانه بریتانیا، پیرس و همکارانش را مجبور کرد در ۲۹ آوریل تسلیم شوند. پیرس و ۱۴ رهبر دیگر شورش در هفته های بعد توسط مقامات بریتانیایی در دادگاه نظامی محاکمه و اعدام شدند. اگرچه خود این قیام برای اکثر مردم ایرلند محبوبیت نداشت، این اعدامها موجی از انزجار را علیه مقامات بریتانیا برانگیخت و رهبران جمهوریخواه مرده را به قهرمانان شهید تبدیل کرد. خیزش عید پاک نشانه شروع انقلاب جمهوری خواه در ایرلند بود و به جنگ استقلال ایرلند منجر شد. از آنجایی که ایمون دی والرا بازمانده ارشد قیام بود، او بیشتر محبوبیت شخصی خود را نزد مردم ایرلند از آن رویداد به دست آورد.
گروه گزارش