“آژنگ نیوز”:شهر باستانی مهرجان قدق(مهرگان کدک) یا سیمره در استان ایلام واقع شده است.دو ولایت مهرجان قذق (مهرگان کذک) به مرکزیت سیمره(صیمره) و ماسبذان به مرکزیت سیروان در محدوده استان امروزی ایلام و در شهرستان دره شهر واقع بوده اند.

طبق گفته یعقوبی در زمان ساسانیان این دو ولایت جزو استان قهستان بوده اند. با افتادن منطقه به دست مسلمانان استفاده از اصطلاح ولایت جبال یا کوهستان برای نامیدن این منطقه و نواحی پیرامون آن مرسوم گردید.مسعودی سیمره را از ولایت مهرجان قدق می داند.بر اساس متون نوشتاری تاکنون هیچ گونه نوشتاری از دوران قبل از اسلام در مورد ولایت مهرجان قذق به دست نیامده و تمام آگاهیهای تاریخی ما در مورد وجود این ولایت در قبل از اسلام به نوشته های مربوط به نویسندگان قرون نخستین دوران اسلامی بر میگردد.

مهرجان - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

بر اساس گفته دینوری در دوره اشکانیان و در ایام بعثت عیسی(ع)، اردوان اشه پسر اشکان (پادشاه ناحیه جبال) بر نواحی ماهان ،همدان ،ماسبذان، مهرجان قدق و حلوان حکومت میکرده است.مقدسی از قول قباد ساسانی، سرزمین مهرجان قذق را جزو دلگشاترین سرزمینها و مردم آنجا را جزو خردمندترین مردمان معرفی میکند.یکی از مشهورترین شخصیت های ولایت مهرجان قذق هرمزان است که از سرداران نامی یزدگرد سوم بود. هرمزان در حضور عمر خلیفه مسلمین خود را مهرجانی (اهل مهرجان قذق) معرفی میکند.ابودلف در سفرنامه خود علاوه بر اشاره به زیبایی و آبادانی شهر سیمره میگوید میان صیمره و (طرهان) پل بزرگ زیبا و عجیبی بر پا میباشد که دو برابر پل خانقین است.

ویرانه های این پل که امروزه به نام پل چم نمشت معروف است، در آن سوی رودخانه سیمره و در مرز شهرستان دره شهر و استان لرستان واقع است. ابن فقیه همدانی از سیمره سخن رانده است و بیان میکند که حکیمان گفته اند زیباترین جاها چه در گذشته و چه در حال جندی شاپور است که حصن آباد دارد و سیمره است که دو در دارد و نصیبین که رود هرماس دارد.ابن خردادبه نیز به قلعه های سیمره اشاره کرده است. ابن حوقل اشاره به زیبایی و آبادانی و محصولات کشاورزی شهرهای سیمره و سیروان اشاره دارد.میزان مالیات ولایات ماسبذان و مهرجان قدق نیز خود گویای عمران و آبادانی و وفور نعمت در این نواحی است.

منبع

زوال ولایت مهرجان قذق بر اساس متون تاریخی و داده های باستانشناسی، خداکرم مظاهری،محسن زینیوند ،بهرام کریمی ،۱۳۹۳، ص ۸۶ تا ۹۰

گروه تاریخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *