“آژنگ نیوز”:برشته کردن بلال بر روی ذغال توسط بلال فروش دوره گردیک منظره آشنا است ؟آسمان نیمه تاریک تنگ غروب و بلال فروش دوره گرد …. جرقه های آتش … صدای ترکیدن دانه های ذرت و بوی خوش بلال .
در میان همه تنقلات شهریها ” و مخصوصا تهرانی ها هنگامی که خیلی “سیر” هستند و خوش ، “بلال “ارزش و موقعیت خاصی دارد. شاید هیچیک از کسانی که پای بساط بلالی ” میایستند و با وسواس و دقت هرچه تمامتر بلال درشت و منظم و در ضمن نرسیده ای را که اصطلاحا بآن “شیر” میگویند جدا میکنند و با نوعی دلسوزی آمیخته با ذوق بریان شدن آنرا روی آتش منقل “بلال” مینگرند و بعد با ریتم ” و آهنگ مخصوصی آنرا بدندان میکشند بدرستی نمیدانند که بلال از چه زمان به ایران راه پیدا کرد و یا از کی برشته کردن و خوردن آن بعنوان یک”دسر” بعد از سیری” مدشده است .


بدنیست شما هم بدانید که این طرز ذرت خوردن ، دراصل از ترکستان آغاز شد ، از ترکستان ، همراه باقبیله های مختلفی از ترکها که در طول قرون سیزدهم تا شانزدهم میلادی به سر تا سر دنیای متمدن آنروز پا گذاشته و بزورشمشیر ” تمدن ” خود را به ملل مختلف قبولانیدند به ممالک مختلف رسوخ کرد تنها ، در طول این مدت دراز ذرت …خواری ، به شکلهای گوناگون درآمد … از کنسرو کردن در آمریکا و خورش درست کردن در برخی کشورها و یا درپاپ کورن سازی و برشته کردن آن در برزیل و ایران …
اما اینکه “بلال خوری غیر از ایران در کجاهای دیگر دنیا “مد” است باید به خط مسیر عثمانیان که از بازماندگان همان ترکهای مهاجر ترکستان بودند توجه کرد … از بالکان گرفته تا شمال ایران و یا فاصله دریای خزر تا خودترکستان … در یوگسلاوی ، در مجارستان ، در رومانی ، در بلغارستان ، در یونان ، خود ترکیه ایران و جمهوریهای آسیای میانه میتوان بلال خورها را دید .
گروه تاریخ