“آژنگ نیوز”:امروز ۲۳ دی ماه سالروز درگذشت سید جعفر شهیدی رئیس مؤسسه لغتنامه دهخدا و مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی و استاد ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران است.او درسال ۱۳۲۰ به عراق رفت و به درس حوزوی پرداخت و تا حد رسیدن به درجه اجتهاد درس خواند و سپس چند سالی در قم، نزد محمدعلی لطفیان و حسین طباطبایی بروجردی و بسیاری از مراجع دینی گذراند.
وی برای گذران زندگی و بهمنظور ترجمه متون عربی، نزد کریم سنجابی “وزیر فرهنگ وقت” میرفت اما با پیشنهاد تدریس، در دبیرستان مشغول به تدریس شد و با توجه به اهمیت مدرک تحصیلی در میزان حقوق، بدون شرکت در کلاسها، لیسانس الهیات را با بهترین نمرهها گرفت.
برخورد با محمد معین، راه آشنایی او را به حضور علیاکبر دهخدا فراهم کرد و بعد از تشکیل مؤسسه لغتنامه دهخدا، معاونت سازمان رابهعهده گرفت. سپس علامه دهخدا از وی دعوت به همکاری کرد و در نامهای به آذر (وزیر فرهنگ وقت) نوشت: «او اگر نه در نوع خود بینظیر، ولی کمنظیر است.» و در این نامه خواست که به جای ۲۲ ساعت، به او ۶ ساعت تدریس اختصاص دهند تا بقیه وقتش را در لغتنامه دهخدا بگذراند. مدتی اینگونه گذشت، تا سال ۱۳۴۰ که با مدرک دکتری به دانشگاه منتقل شد. تدریس در دانشگاه تا حدود سال ۱۳۴۵ ادامه پیدا کرد و پس از درگذشت دکتر معین، وی مسئولیت اداره سازمان لغتنامه دهخدا را برعهده گرفت. او در زمینههای ادبیات عرب و فارسی استاد بود و درک محضر و همنشینی با استادان فروزانفر، دهخدا، همایی و معین اعتبار علمی و معنوی او را دو چندان کرد. وی همچنین دوستی نزدیک و ارتباط علمی با موسی صدر در ایران، بیروت و قاهره داشت.
سمتها:
معاون مؤسسه لغتنامه دهخدا ۱۳۴۲
رئیس مؤسسه لغتنامه دهخدا
رئیس مرکز بینالمللی آموزش زبان فارسی ۱۳۶۸
همکاری با محمد معین در تهیه فرهنگ فارسی معین
کتابشناسی:
شهیدی اولین کتابش را در نجف در رد احمد کسروی نوشت، هرچند بر خوب بودن کارهای تاریخی او (تاریخچه چپق و قلیان، مشعشیان و…) تأکید داشت. دیگر کتابش، سه جلد «جنایات تاریخ» توقیف شد، اما بعدها بعضی مطالب انتقادی را از چاپ بعدی حذف کرد.
وی داماد غلامرضا سعیدی از نویسندگان معاصر بیرجندی بود. در سال ۱۳۶۹ برای ترجمه نهجالبلاغه، مجموعه سخنان امام اول شیعیان و در سال ۱۳۸۵ برای نگارش کتاب تاریخ تحلیلی اسلام برنده جایزه کتاب سال ایران شد.