“آژنگ نیوز”: جاماسب که معمولاً او را جاماسب حکیم خوانده اند از پیروان آیین زردشت و از دانشمندان ایران زمین و وزیر گشتاسب و داماد زردشت بود نام او در رساله های پهلوی و بسیاری از متون ادبی و اسلامی آمده است. در کتاب یادگار زریران مجموعه پیش بینی هایی به او نسبت داده شده است. گزارشی از پیشگویی جاماسب درباره جنگ گشتاسب و ارجاسب در اشعار دقیقی و فردوسی در شاهنامه موجود است.جاماسب به عنوان ستاره شناس و در کتابی درباره قصص پیامبران همچون دانیال در ردیف پیامبران الهی قرار دارد از او سخنان قصاری هم باقی مانده است.
🟠 بر روی تپه ای در حوالی شیراز بنایی وجود دارد که آن را قبر حکیم جاماسب دانسته اند. بیشترین آگاهی ها را درباره این بنا را فرصت شیرازی به دست آورده است.تمام کار جاماسب حکیم درباره ستاره شناسی و احکام نجوم است. جز یکی که درباره کیمیاست. مهمترین این آثار، جاماسب نامه است که آمیزه ای از احکام نجوم و پیش بینی های جاماسب است. دو تحریر فارسی و عربی از آن وجود دارد. از تحریر فارسی که خود نگارشهای متفاوتی دارد نسخ خطی متعددی باقی مانده است.
🟢یکی از نگارشهای فارسی این جاماسب نامه ها با فرهنگ الملوک و اسرار العجم در ۱۳۱۲ در بمبئی چاپ سنگی شده است. جاماسب نامه منظومی نیز وجود دارد که به خواجه نصیرالدین طوسی منسوب است. شاه نعمت الله ولی، صوفی و شاعر منظومه ای با عنوان احکام طالع سالها، از زیج جاماسب سروده است.رساله ای منسوب به جاماسب در موضوع کیمیا نیز به فارسی و عربی موجود است. عنوان رساله عربی را رساله جاماسب الی اردشیر فی السر المکتوم است و رساله فارسی نیز با نامهای متعددی از جمله جاماسب نامه رساله تدبیر و رساله در کیمیا معرفی شده است.
منبع
تاریخ علم در ایران، اسفندیار معتمدی، ۱۳۸۸، ص ۱۱۷ و ۱۱۸
گروه تاریخ