“آژنگ نیوز”:خانه یا ویلای اصفهان در موناکو که سابق (دانشگاه) نامیده میشدخانه پرس پرنس ارفع الدوله بود . در زمان جنگ بین الملل ارفع الدوله اول در مونت کارلو اقامت داشت و این خانه را با گنبد و ایوان به سبک اصفهان و دکوراسیون ایرانی بدست بناهای ایرانی و فرانسوی بنا نهاد در بالکن این خانه مجسمه هایی از پادشاهان ساسانی و هخامنشی ساخته شده است . این خانه در روی بلندی مسلط بر بندر موناکو قرار گرفته است. در دو طرف ساختمان و اطراف و درهای ورودی نیزآرم شیر و خورشید حک شده است که در واقع معرف مملکت ایران باشد.

 در تقسیم ارث ارفع الدوله این خانه به خانم فاطمه ارفع دختر او رسید خانم فاطمه ارفع با یکنفر فرانسوی بنام بونو که ۱۳۴۶ خورشیدی سفیر کبیر فرانسه در سوئیس بود ازدواج کرد. ارفع الدوله دارای کلکسیون نفیس از آثار قاجاریه از قبیل قالیچه و قلمدان نقاشی تذهیب – مینیاتور – سرداری ترمه و ساز و برگ اسب بود . ولی این کلکسیونها در داخل صندوق در همان خانه قرار داشت. خانم فاطمه ارفع با تشویقهایی که از طرف ایرانیهای مقیم فرانسه از ایشان شده بود این خانه را مبدل به یک موزه کرده و با صرف مقدار زیادی هزینه ویترینهایی ترتیب دوره و کلکسیونها را در آنها قرار داد. اقدام خانم ارفع مورد تشویق حسین علاء قرار گرفت و این موقعی بود که حسین علاء سمت وزارت دربار شاهنشاهی را بعهده داشت و چون بیم آن میرفت که این کلکسیون فروخته شود و محل خانه اصفهان را با ایجاد یک بنای بزرگ اختصاص بدهند؛ در زمان وزارت اطلاعات و جهانگردی سرلشکر پاکروان خانه اصفهان بیک مبلغ بسیار جزئی در حدود ماهیانه دو هزار فرانک جدید (که در حقیقت معادل قیمت اجاره یک استودیو در این محل در سال ۱۳۴۶است ) اجاره گردید و بودجه ای برای اداره امور آن اختصاص داده شد.

موناکو - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

خانه اصفهان یک عمارت چهار طبقه بوده که تمام آن مبله و جزو اشیاء دیدنی و تماشایی آن یک جعبه بزرگ خودکار بوده است که در دنیا نظیرش نیست. این جعبه که در روسیه تزاری در شهر سن پطرز بورگ ساخته شد با عروسک ها و گنجه ها و وسائل موزیک خود کار آهنگ های ایرانی مینواخت. این دستگاه در دهه پنجاه خورشیدی کاملا خوب باقیمانده و دارای ۲۰ سیلندر قطعات مختلف موسیقی ایرانی بود. دستگاه مزبوریک جعبه قطعات مختلف موسیقی ایرانی خودکار کوکی است و در میهمانی هایی که در آن خانه بر پا میشد این جعبه موسیقی بکار انداخته میشد و مورد توجه میهمانان قرار میگرفت.

سایر اشیاء موجود در خانه اصفهان هم دیدنی است و بطوریکه میدانیم برنس ارفع الدوله در سفرهای ناصر الدین شاه و مظفر الدین شاه به اروپا جزو ملزمین بوده و در همین و دیدنی و تماشانی را جمع آوری سفرها بود که اشیاء عتیقه و گرانیها و خریداری کرد و بصورت کلکسیون در آورد.

البته بعضی از این اشیاء آنتیک هدایای پادشاهان و روساء جمهوری هفتاد هشتاد سال قبل اروپا به پرنس ارفع الدوله میباشد که برخی از آنها و اقعا تماشانی میباشد. از رجال ایرانی کسانیکه از این خانه تابحال بازدید کرده اند عبارتند از دکتر اقبال – اسداله علم معینیان و پاکروان ، یک قسمت از خانه نیز موزه مردم شناسی اختصاص یافته و مجسمه هایی با البسه ایرانی قرار گرفته بود.

قسمت دیگر به یادگاریهای برنس ارفع الدولات اختصاص دارد که در آن میان چند نامه از تولستوی نویسنده شهیر روس خطاب رفع الدوله با دیده میشد . باید دانست چون در زمان جنگ جهانی دوم موناکو به ا شغال نیروهای آلمانی و ایتالیائی در نیامده بود، این خانه و آثار موجود در آن دست نخورده باقی ماند . در بالکن طبقه دوم این خانه دو کتیبه موزائیک بزبان فرانسه و فارسی قرار دارد که در روی آن جملاتی نقل از کتاب تاریخ فیلیپ کازیمیر یکی از مورخین به نام فرانسه دیده میشود . در این کتیبه نوشته شده که در سال ۵۴٠ قبل از میلاد که موناکو جزوی از قلمرو فنیقیها بود بمناسبت اینکه فینیقیه به تصرف ایران درآمد موناکو نیز جزو مستملکات ایران شد و سالها این سرزمین کوچک به اضافه قسمتی از سرزمین فرانسه در قلمرو امپراطوری ایران قرار داشت.

در دهه پنجاه خورشیدی مقامات موناکو تصمصم  گرفتند دربرابر خانه اصفهان یک ساختمان  ۱۵ اشکوبه(طبقه) بوجود آورند که در نتیجه زیبایی این خانه را از بین برد . در دهه ۷۰ میلادی جهانگردان خارجی که وارد موناکو میشدند از فرصت استفاده نموده ساعتی از وقت خود را به و بازدید از وبلایا خانه اصفهان سپری میساختند و این بازدید باعث جلب – توجه آنها نسبت بایران و مسافرت – به باستانی ترین سرزمین جهان میشد.

ویلای اصفهان در سال ۱۳۶۲ فروخته شدو هم اینک محل کنسولگری اندونزی در موناکو است.

گروه تاریخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *