“آژنگ نیوز”: تخریب نقش برجسته های تخت جمشید در دوره صفویان یک رویداد تاریخی است که در برخی از منابع روایت شده است.
دلیل اقدام صفویان در خصوص تخریب نقش برجسته های هخامنشی در تخت جمشید از جمله چهره شاهان این بود که از ورود جهانگردان و سفرای اروپایی به سرزمین پارس که قصد تماشا و تحقیق در مورد تخت جمشید را داشتند جلوگیری کنند چرا که ورود این افراد خرجی بر دست حکام صفوی میگذاشت. همچنین تعدادی کمتری از تخریب ها به دلیل دید گاههای خاص برخی حاکمان انجام شده است .
اما به شکل عمده تخریبها کار صفویان بود.به عنوان نمونه:
وزیر شاه صفی که از رفتوآمد پژوهندگان اروپایی به تختجمشید که وی پذیرایی از ایشان را بر عهده داشت آزردهخاطر شده بود شصت نفر مأمور فرستاد تا آنچه از حجاریها و آثار را که قادر باشند از میان بردارند.
منبع جرج کرزن ،ایران و قضیۀ ایران. ترجمۀ غلامعلی وحید مازندرانی. جلد دوم. تهران: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی.ص ۲۳۱
و یا در مورد دیگری آمده است:
شصت نفر را به منطقه تختجمشید اعزام کرده و دستور داده بود تندیسها را خراب کنند تا از علاقه اروپاییان نسبت به بازدید از آنها کاسته شود و روی برخی از نقشبرجستههای دوره ساسانی هم این تخریب همگانی بهچشم میخورد»
منبع جورجینا هرمان ، تجدید حیات هنر و تمدن در ایران باستان، ترجمۀ مهرداد وحدتی. تهران: مرکز نشر دانشگاهی.برگه ۸
لازم به تاکید است برخی از پیکره های تاریخی به دلایل طبیعی رخ داده اند به عنوان مثال در تصویر بالا این تخریبی است که به دلیل گلسنگ ها و موارد مختلف دیگر طبیعی بر نقش برجسته ها وارد شده است.
اما تصویر بعدی به دلیل تخریب صفویان با چکش و بر چهره داریوش و ولیعهد او خشایارشا انجام شده است . نقش برجسته تمام نمایندگان اقوام زیر جایگاه شاهان هم در بخش سر ها و پاهایشان تخریب شده اند .
امروز به خوبی آثار این تخریب های معاصر بر نقش برجسته های تخت جمشید آشکار است عمده این تخریب ها بر نقوش وارد شده است. جدا از اینکه بخشی از سنگ های این بناها توسط صفویان برای ساختن بناهای خود بکار برده شده است. البته بخشی از صفحه تخت جمشید در زیر خاک مدفون بود و از قلم و چکش های صفویان و تخریب دوران معاصر در امان مانده است.
گروه تاریخ