“آژنگ نیوز”:همکاری ایران و پاکستان در زمینه تولید فیلم سینمایی به تقریبا ۶۰ سال قبل باز میگردد.در سال ۱۳۴۰ خورشیدی و در پی رخ دادن برخی تحولات سیاسی و روی کار آمدن دولت علی امینی اقدامات تازه ای برای تغییر شرایط کشور صورت گرفت. یکی از این اقدامات آغاز همکاری سینمای ایران و پاکستان بود.

در بهمن ماه سال ۱۳۴۰ تعدادی از هنرمندان پاکستانی  به تهران دعوت شدند.جمشید شیبانی عضو سندیکای تهیه کنندگان فیلمهای فارسی و مدیر عامل استودیو تخت جمشید (سینمای تخت جمشید وعصر جدید امروزین که فعال نیست و برای فروش عرضه شده است)ضیافتی در باشگاه فرهنگی ایران جوان ترتیب داد .در این ضیافت ارسنجانی وزیر کشاورزی ، سناتور مطیع الدوله حجازی، اختر حسین سفیر کبیر پاکستان، دهلوی رییس بانک ایران و انگلیس ،هنرمندان پاکستانی، ارباب جراید، مدیران سینماهای تهران و عده ای از هنرمندان شرکت داشتند.

پاکستان - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

در این جلسه شیبانی سخن را آغاز کرده و گفت:قرار است فیلم مشترکی بوسیله آقای دکتر کوشان و ” و.ز.احمد” تهیه کننده پاکستانی تهیه شود.او اشاره کرد که وزیر کشاورزی ارسنجانی هم قرار است از سوی دولت از این فیلم سینمایی حمایت (به جای تهیه کنندگان) مالی وسرمایه گذاری کنند!

دهلوی رییس بانک ایران و انگلیس سخنران بعدی بود که درمورد روابط حسنه بین ایران و پاکستان سخن گفت و شروع این همکاری را بین دوملت ایران و پاکستان تبریک گفت و قول همکاری داد.

بعد از آن نوبت سخنرانی ” و.ز.احمد “رییس سندیکای تهیه کنندگان فیلمهای پاکستان رسید. او هم گفت ملت ایران و پاکستان برادر هستند که از نظر فرهنگی وجوه مشترکی دارند.او تاکید کرد قصد ما از تهیه این فیلم جمع اوری پول نیست بلکه  منظور معرفی کشور و پیشرفت فرهنگمان می یاشد.مسلما  جبران تسهیلاتی  را که فیلمسازان ایران برای ما فراهم  کرده اند، خواهیم کرد.

ارسنجانی وزیر کشاورزی هم اظهار نظر کرده و گفت:دولت ایران به پیشرفت سینمای فارسی علاقه مند است ولی ما جلوی  همه فیلمهای خارجی را نخواهیم گرفت چون مردم از دیدن محصولات با ارزش جهان محروم می شوند و هم رکودی در ذوق و سطح فکرشان حاصل خواهد شد.

سفیر پاکستان هم در ادامه ضمن اشاره به اینکه با فن عکاسی آشنا است به خوشحالی اش از همکاری هنرمندان ایران و پاکستان اشاره کردوگفت:مثلی معروف است که میگویند تا تنور داغ است باید خمیر را چسباند.او گفته بود با علی امینی نخست وزیر تماس تلفنی داشتم دکتر امینی هم قول همکاری دادند.در این مراسم دو ساعته در نهایت ساخت فیلم مشترک ایران و پاکستان تصویب شد.

فعالیت سینمای پاکستان با تولید سالی یک فیلم از سال ۱۳۳۱ خورشیدی آغاز شده بود. در زمان  حضور سینماگران پاکستانی در ایران این کشور ده فیلم هم نساخته بود. البته ساخت فیلم مشترک ایران و پاکستان جذابیت های فراوانی داشت. بارها این موضوع تکرار شد مثلا در سال ۱۳۹۷ خورشیدی  مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی و سفیر پاکستان در این خصوص مذاکراتی کردند.در جدیدترین مورد هم در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت ایران وپاکستان در مورد ساخت فیلم مشترک در خصوص اقبال لاهوری مذاکره کردند.اما تاکنون هنوز فیلم مشترکی ساخته نشده است.

نویسنده:حسن محرابی

گروه گزارش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *