“آژنگ نیوز”:در بلوچستان به فصل برداشت خرما، هامین میگویند.و این فصلی است که نقش بسیار مهمی در اقتصاد و روابط اجتماعی و فرهنگی مردم این دیار دارد.

برداشت خرما دربرخی از مناطق مانند فنوج از ابتدای تیرماه با برداشت زودرس ترین انواع نخیلات آشوبه و کُتُومی آغاز شده است و تا پایان آبان ماه با برداشت دیررس ترین نوع آن یعنی هَلیلِه ادامه دارد‌.در برخی دیگر از مناطق که سردسیر تر هستند چرخه برداشت از اسفند شروع وتاتیر ماه طول میکشد.۷۰ نوع خرما در سیستان و بلوچستان کشت می شود و این نوع تنوع بسیار چشمگیر و منحصر به فرد است.

در مناطقی که سفره هامینشان رنگی است و  انواع و اقسام خرما با الوانهای مختلف را در سفره دارند، تا حدود ۴ ماه طول میکشد. به پایان فصل هامین، ایرهت میگویند.

بلوچ فصل هامین - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

هامین با خرماهایی همچون عالی مهتری، آشوبه، نگار، آبو(آب دندان) و… شروع و با خرماهایی همچون هلیله، حساب و… خاتمه می یابد. خرمای مضافتی نیز تقریبا  در میانه هامین قرار دارد و برداشت آن بیشترین زمان هامین را به خود اختصاص داده است.

در ایام قدیم به دنیال رنگ گرفتن خرماها، خبر هامین به دور و اطراف پخش میشده و مردم از  مناطق مختلف و آبادی های دور و نزدیک که خرماهای آنها فقط کفاف صاحبانشان  را میکرده به دور شهر(نخلستان) کاپر(کاپار) زده و اطراق میکرده اند.

بامدادان   اندکی پس از طلوع خورشید، مردم هر طبقه و هر خانواده با ظرف و ساچیک و  گورگیج خود به سوی شهر رهسپار میشده اند. به دنبال بالا رفتن کشاورز بر روی نخل و به رقص در آمدن نخل، آزاورها به دور نخل حلقه زده تا در اثر تکانیدن خوشه درخت و افتادن دانه های خرما بر روی زمین آنها را در سبد و ظرف های  خود بگذارند.

علاوه بر این مردم دیگر نیز هر کدام به کاری مشغول بوده اند. عده ای به بافتن  ساد و عده ای به بافتن سند و ساچیک و پات و کپات و گورگیج مشغول بوده اند  تا خرماهای خود را در داخل آنها بگذارند و یا اینکه در قبال فروختن آنها به صاحب زمین و نخل، اندکی خرما در قبال بافتن آنها عایدشان شود.هم اینک نیزکشت خرما در استان زمینه اشتغال افزون بر ۴۰ هزار نفر را فراهم کرده است‌.

گروه گزارش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *