“آژنگ نیوز”:محله سنگلج از قدیمی ترین محلات شهر تهران بوده که اکنون از آن اصلا خبری نیست.اکثر وقایع دوره مشروطه و دوره پهلوی اول و بخشی از دوره پهلوی دوم در این محله رخ داده بود.آغاز شهرت سنگلج از موقعی بود که یکی از علما و روحانیون درجه اول ایران آیت الله آقا سید محمد صادق طباطبایی در این محله ساکن بود.
در دوره قاجاریه رسم بود ، نوروز در موقع تحویل سال علمای درجه اول به حضور شاه میرفتند.در ساعت تحویل سال پادشاه در ابتدا به قرآن مجید و بعد به روی علما نگاه میکرد.ناصرالدین شاه غالبا برای بازدید پیاده به منزل سید محمد صادق طباطبایی میرفت .چون در کوچه و پس کوچه های سنگلج آنروز کالسکه راه نداشت بعضی وقتها هم با اسب به این محله میرفت.اهل محله سنگلج هم چه زن و چه مرد روی پشت بام و توی کوچه ها جمع می شدند که شاه را ببینند.
ناصرالدین شاه مخصوصا کمی پیاده میرفت که مردم او را ببینند.نکته جالب دیگر این است که سنگلج هم پایگاه مشروطه خواهان و هم پایگاه مشروعه خواهان بود.زیرا که حاج شیخ فضل الله مجتهد نوری هم در همین سنگلج منزل داشت.
محله سنگلج قبل از تخریب
از دیگر شخصیت های برجسته و ممتاز محله سنگلج عضد الملک قاجار نایب السلطنه بود که مدتها ریاست خاندان قاجار را داشت و پس از عزل محمد علی میرزا به علت صغر سن احمد شاه مدتی نایب السلطنه بود.از دیگر شخصیت های معروف و مشهور سنگلجی بود که فرزندان آن مرحوم هم تاچندی قبل در این محله سکونت داشتند.
اما در سال ۱۳۱۸ به دستور رضا شاه (که خود نیز چندی در این محله سکونت داشت)خانه های این محله از طرف شهرداری خریداری شد و بلافاصله ساکنان آن به نقاط دیگر تهران نقل مکان کردند و مامورین شهرداری برای خراب کردن خانه ها در این محل طرح ساختمانی برای بورس ریخته شود.
ولی به عللی که مهمترین آنها وقوع جنگ دوم جهانی و تغییر و تبدیل در کلیه شئون بالاخره تنزل ارزش پول در بازار بود،تاسیس بورس به تعویق افتاد. تا اینکه در سال ۱۳۲۳ خورشیدی فکر ایجاد یک باغ ملی در این محله بوجود آمد و مقدمات این کار مهم فراهم شد.
از سال ۱۳۲۴ اقدام به تاسیس پارک شهر تهران شد. مجسمه رضا شاه هم در وسط پارک نصب گردید.اما بیشتر اقدامات عمرانی در سال ۱۳۳۶ خورشیدی در زمان شهرداری منتصر و در سال ۱۳۳۷ در زمان شهرداری مهام انجام شد.تا اینکه پارک از همه لحاظ مهیا گردید و در ساعت ۵ بعد از ظهر روز هفدهم مهرماه سال ۱۳۳۹ این پارک افتتاح شد.بدین ترتیب سنگلج به پارک شهر و تعدادی از ساختمانهای اطراف تبدیل شد.
گروه تاریخ