“آژنگ نیوز”:سوهان قم از تولیدات داخلی و اختصاصی شهر قم بوده که به دلیل بازار پر رونقش به اقتصاد این شهر کمک شایانی میکرده است.زیرا هر مسافری که به این شهر برود هنگام بازگشت حتما از این شیرینی مطبوع و ویژه به شهر و دیار خود به ارمغان خواهد برد.
تاریخ پیدایش این محصول بنا بر روایتهای تاریخی که تقریبا داستان گونه است به دوران ناصرالدین شاه قاجار باز میگردد.بر اساس این روایت در یکی از روزهای نزدیک به عید نوروز ،مردی از ساکنان قم به فکر تهیه سمنو می افتد.غفلت این شخص باعث می شود که سمنو از حالت معمولی خود سفت تر شود و به صورت سوهان درآید.باید توجه داشت سوهانی که بعدها به عنوان بهترین سوغاتی شهر قم شهرت یافته در حقیقت همان سمنو است که به آن مقداری مواد معطر و مغز پسته اضافه می شود.(اولین ترکیب سوهان شامل آرد، شکر، روغن، پسته، زعفران، هل، گلاب بود. بافت سوهان نرم بود. با گذشت زمان با افزودنی هایی مانند زرده تخم مرغ و جایگزینی جوانه گندم به جای آرد، بافت آن سفت شد)
در اینجا روایت با داستان پردازی مخلوط شده و چنین ادامه می یابد که آن شخص روز عید مقداری از شیرینی خود را به تهران می آورد.ناصرالدین شاه شیرینی جدید را می پسندد و میگوید:همانطور که سوهان فلزات را صیقل می دهد این شیرینی لذیذ ذائقه آدمی را صیقل می دهد و صفا می بخشد.پس اگر بر آن نام سوهان گذاشته شود برازنده است.
در واقع سوهان قم بر دونوع است یکی سوهانی که با روغن حیوانی تهیه می شود که در سال ۱۳۵۰ خورشیدی در بازار کیلویی ۱۴۰ ریال عرضه میگردید ودیگری سوهانی که با روغن نباتی تهیه میشد که هریک در همین زمان کیلویی ۴۰ ریال بود ولی گاه در بازار تا کیلویی ۷۰ الی ۸۰ ریال هم فروخته میشد.
تعداد فروشندگان سوهان در شهر قم بین سیصد تا چهار صد نفر بودند که هریک مدعی بودند متاعشان از دیگیری بهتر بوده است.در این دوران صرفا دونوع سوهان تهیه میشد یکی سوهان گرد و دایره ای و دیگری سوهان لقمه ای که از لحاظ قینت با سوهان گرد تفاوتی نداشت.
قیمت سوهان امروزه بین ۲۳۹۰۰کیلویی ۴۷۸۰۰۰ تومان است.
گروه تاریخ