آژنگ نیوز”: راهنمای کتاب نخستین نشریۀ علمی و جدی کتاب‌شناسی در ایران است. این مجله را انجمن کتاب تأسیس کرد و نخستین شمارۀ آن در بهار ١٣٣٧ و آخرین شماره در اسفند ١٣۵٧ منتشر گردید. به این ترتیب این نشریۀ مهم مدت ٢١ سال دوام آورد. حاصل این دو دهه و اندی ۱۹۸ شماره بالغ بر ١٧٠۶۴ صفحه وزیرى در در ۱۱۰ مجلد است.

صاحب امتیاز این مجله دکتر احسان یارشاطر و مدیر آن ایرج افشار بود، لیکن دکتر یارشاطر هیچ‌گاه در امور مجله مداخله نداشت و ادارۀ کلیۀ امور اعم از علمی و اداری در اختیار افشار بود. هر چند ترتیب انتشار مجله ماهانه ذکر شده، لیکن گاه به صورت فصلی، برخی مواقع دو ماه یک بار و گاه ماهانه و حتی یکی دو بار به صورت دو شماره در سال انتشار یافته است. در سال اول جمعاً ۴ شماره و سال دوم ۵ شماره از این نشریه منتشر گردیده است.

این نشریه در سال‌های نخست زیر نظر استادانی چون احمد آرام، جمال‌زاده، مسعود کیهان، دکتر محمود صناعی، دکتر غلامحسین مصاحب، دکتر یحیی مهدوی و سعید نفیسی انتشار پیدا می‌کرد. در برخی شماره‌ها نام هیأت راهنمایان به چاپ رسیده است.

راهنمای کتاب در اساس به منظور معرفی کتب جدید منتشره و انتقاد از آنها تأسیس شد و به‌طوری‌که از سرمقالۀ نخستین شماره بر‌می‌آید مقصود انجمن کتاب از راه‌اندازی این مجله آن بود که خوانندگان و پژوهشگران بدانند چه نوشته‌ها و کتاب‌هایی در رشته‌های مورد نظر آن انتشار یافته و کدام در خور مطالعه است و سپس با بررسی و نقد آثار مورد نظر، کمکی در راه بهبود آثار منتشره در ایران انجام شود.

راهنمای کتاب - پایگاه اطلاع رسانی آژنگ

هر شمارۀ مجله در سال‌های نخست شامل سه جزء اصلی بود: ١- معرفی اجمالی کتاب‌ها، ٢- انتقاد کتاب، ٣- اخبار و اطلاعات عمومی دربارۀ کتاب. در فصلی هم به معرفی کتب دانشمندان خارجی دربارۀ ایران می‌پرداخت و بخش دیگر منتخبات کتاب‌های تازه بود. اما مهم‌ترین قسمت این مجله همواره بخش انتقاد کتاب‌های تازه بود و اساسی‌ترین مقالات در این قسمت درج شده است.

فصلی از مجله هم اختصاص به درج شرح‌حال‌های خودنوشت فضلا و دانشمندان معاصر داشت. این گروه به درخواست دفتر مجله، زندگی‌نامۀ خود را نوشته‌اند و همراه با تصاویر آنان به‌تدریج در نشریه به چاپ رسیده است. مطالب این بخش اکنون در زمرۀ منابع اصلی احوال این دسته از دانشمندان معاصر به شمار می‌رود.

راهنمای کتاب از سال دوم، حوزۀ فعالیت خود را اندکی گسترده‌تر کرد و مقاله‌هایی درباره زبان و ادب فارسی و معدودی نقد و بررسی نسخه‌های خطی را نیز در بر گرفت. تا اواخر دوران نشر خود، نقدهایی را نیز دربارۀ تازه‌ترین تحقیقات در زمینۀ مطالعات ایرانی منتشر می کرد. این مجله همچنین اسناد و عکس‌هایی را که بیشتر متعلق به عهد قاجار بود و نیز سرگذشت‌نامۀ نویسندگان، شاعران، و محققان را منتشر می کرد.

گروه گزارش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *