“آژنگ نیوز”:اهمیت کتاب و کتاب نویسی در دوره ساسانی نکته ای قابل توجه است.در دوره ساسانی کتاب نویسی در ایران رواج زیادی یافت و کتابهای زیادی در زمینه های دینی، ادبی ،فلسفی، علمی و غیره نوشته شدند.
در این دوره هنوز کاغذ به غرب آسیا و اروپا نرسیده بود و تنها چینی ها فن ساخت آن را می دانستند. بنابراین ایرانیان بیشتر از پوست فراوری شده جانورانی چون گاو ، گاومیش و گوسفند برای نوشین بهره می بردند. (۱)
ایرانیان دوره ساسانی در تذهیب مهارت زیادی داشتند. و کتابها را با نگاره های رنگی و بسیار زیبا می آراستند. برخی تاریخ نویسان سده های نخستین اسلامی شماری از کتابهای ایرانیان را به چشم دیده اند و گزارشهای بسیار شگفتی از زیبایی و ظرافت نگاره های این کتابها آورده اند. (۲)شاهان ساسانی به گردآوری کتاب و ساخت کتابخانه نیز گرایش زیادی داشتند.
ابن ندیم کتاب شناس برجسته مسلمان درباره دانش دوستی شاهان ساسانی نوشته است: « پادشاهان ایران به اندازه ای به نگهداری علوم و باقی ماندن آن بر روی زمین علاقمندی داشتند که برای محفوظ ماندن آنها از گرند و آسیب زمانه و آفتهای زمینی و آسمانی گنجیه کتابها را از سخت ترین و محکم ترین چیزی برگزیدند… برای یافتن بهترین جا و محل به جستجوی زمینها و شهرستانها بر خاستند … که ساختمان ها برای همیشه استوار و پایدار بماند.» (۱)
📚منبع
📕۱. الفهرست، ابن ندیم، ۱۳۸۱، ترجمه محمدرضا تجدد، ص ۴۳۸
📗۲.مقاله تاریخ نگاری منقش و مصور در عهد ساسانیان، روح الله بهرامی، ۱۳۹۲، ص ۳۴
گروه تاریخ