“آژنگ نیوز”:اصلیترین سرمایۀ هر جامعهای «امید» است. امید «مادرمایه» است، سرمایه نیست. یعنی همه سرمایههای دیگر وقتی کار میکنند که مادرمایۀ امید وجود داشتهباشد. مثلاً، وقتی سرمایه اقتصادی دارید ولی امید ندارید، پول را در بانک میگذارید، وقتی سرمایۀ علمی دارید ولی امید ندارید، نه چیزی مینویسید، نه نهاد علمی تأسیس میکنید، وقتی سرمایه انسانی دارید، تخصص دارید ولی امید ندارید، دسترویدست میگذارید تا ببینید چه خواهد شد. امید مادرمایه است و جامعهای که امید را از دست بدهد، میمیرد، شک نکنید!
البته امید تنها سرمایهای است که از هیچ قابل زادهشدن است؛ هیچ سرمایهگذاریای نمیخواهد؛ شما برای تولید همه سرمایههای دیگر مانند اقتصادی و اجتماعی باید سرمایهگذاری کنید، یعنی سرمایهگذاری اقتصادی پول میخواهد، سرمایۀ انسانی آموزش میخواهد، سرمایۀ اجتماعی، اعتماد، تلاش، ارتباطات و مانند آن میخواهد. امّا در مورد «سرمایۀ امید» قضیه متفاوت است. گاهی با یک لبخند، سلام، پیام، بیانیه، انتخابات یا با یک تغییر کوچک ممکن است موجی از امید در جامعه خلق شود.
ما بهعنوان انسان حق نداریم سرمایۀ امید را از خودمان یا از دیگران بگیریم. کار ما باید خلق امید باشد، حتّی به دروغ؛ یکسری چیزها دروغش هم اخلاقی است، مثلاً اگر شما به دروغ به همسرتان بگویید «دوستت دارم» یا «زیبا هستی» اشکالی ندارد. من معتقدم «امید» هم از آن مواردی است که حتّی با دروغ هم اگر تولید بشود، باز خلق ارزش محسوب میشود و ارزشمند است. چون اگر جامعهای امید را از دست داد، دیگر خلاص است.
نخبگان در شرایط امروز یک وظیفه دارند، نیازی نیست که مقاله و کتاب بنویسند، اما باید در خودشان، در جامعه، محیط زندگی، کلاس و دانشگاهشان امید خلق کنند. من معتقدم که با خلق امید فرصت کشف افقهای تازه را به خودمان میدهیم.
بنابراین، خواهشم از همکاران خودم این است که مهمترین کاری که باید بکنیم این است که خلق امید بکنیم و بکوشیم با ارتباط، تعامل، مشارکت، جلسهگذاشتن، سخنرانی و حتّی خلق تئوری یا با هر چیز دیگری خلق امید کنیم تا جامعه ما به بزنگاه تاریخی خودش برسد که بهزودی میرسد.
بالاخره، هر جامعهای به یک بزنگاه تاریخی میرسد که ریلش را عوض میکند. ما باید تا رسیدن به آن بزنگاه تاریخی که ریل را عوض میکند امید خودمان و جامعه را حفظ کنیم. وگرنه اگر امید کشته شد، شورش خواهیم کرد، اسلحه به دست خواهیم گرفت، همه چیز را در هم خواهیم ریخت و وقتی وارد درهمریزی بشویم، دوباره ۴۰ سال طول خواهد کشید تا به نقطه امروز برسیم.
گروه گزارش