آژنگ نیوز”:تمشک میوه ای شبیه شاه توت و توت فرنگی است و به رنگ زرد یا سرخ مایل به سیاه یافت می شود. میوه تمشک ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته، شربت، کمپوت و … خورده می شود.در گیلان و مازندران به این گیاه تمش، ولش، بولوش و بوروش و در آذربایجان بؤیورتکن می گویند.سرشار از ویتامین های C وK است و دارای خواص خنک، نرم کننده و ضد اسکوربوت می باشد.
گفتنی است که تمشک مانند دیگر میوه هایی که در خانواده توت ها طبقه بندی می شوند، یک آنتی اکسیدانت قوی است و خاصیت ضد سرطانی دارد. یک فنجان تمشک۱۴میلی گرم ویتامینC و ۸میلی گرم ویتامینE دارد.
خواص مصرف تمشک
علاوه بر این تحقیقات نشان می دهد خوردن تمشک به جلوگیری از روند پیر شدن سلول ها کمک می کند و عملکرد بدن و مغز را بهبود می بخشد.
میوه تمشک مثل چیالک سرشار از ویتامین های ث ، قند، توت ، جوهر لیمو و ترشی سیب است و به همین جهت طعم ترش مطبوعی دارد، و به علت داشتن املاح زیاد، خون را قلیایی کرده و ترشی آن را از بین می برد.میوه تمشک بسیار خنک و ضد رطوبات بدن است و راه ورود میکربها را به عروق می بندد و از خونریزی و فساد خون جلوگیری کرده ، و رقت خون را درمان می کند.
خواص برگ و میوه تمشک
این میوه جنگلی، سر درد را درمان، خون را تصفیه و قلیانی می نماید.
ضدعفونی کننده بدن بوده، اوره و فشارخون را کاهش می دهد.
ملین و اشتهاآور بوده و ادرار را زیاد می کند.
مسکن صفرا و پاک کننده صفرا از امعاء است.
بهترین درمان روماتیسم و تصلب شرایین است،
برای کسانی که از درد معده رنج می برند، میوه ی خوبی است و از تحریکات جلدی جلوگیری می نماید.
قندش برای مبتلایان به مرض قند مفید و مداوا است خوردن آن تنفس را آسان و تنگ نفس را درمان می کند.
شربت تمشک برای مبتلایان به تب و آبله مرغان و سرخک بسیار مفید است.
قرقره جوشانده تمشک برای درمان درد گلو و آنژین سود فراوان دارد.
سکنجبین میوه تمشک خنک کننده بوده و برای رفع یرقان و التهاب صفرا و کبد سودبخش است.
میوه تمشک مقوی احشاء رحم است،
فواید استفاده ازبرگ وساقه تمشک
برگ تمشک جهت زخم های سرد و برآمدگی چشم از حدقه مفید است،
عصاره برگ و ساقه تمشک که تازه چیده و کوبیده و با کمی صمغ مخلوط نمایند، جهت امراض چشم مخصوصاً جوش پلک و ریزش اشک و ناخنه و ورم پلک چشم مفید می باشد.
جویدن برگ تمشک جهت ورم لثه و رفع بی حسی آن مفید می باشد. جوش های دهان را از بین می برد و بوی بد دهان را برطرف می نماید.
نوشیدن آب برگ و ساقه تمشک که تازه باشد با کمی صمغ عربی جهت تقویت معده و خونریزی معدی و بند آمدن اسهال و معالجه بواسیر نافع است.
در طب سنتی ایران نوشته اند که اگر زنی هنگام رگل جوشانده برگ و میوه تمشک بنوشد در آن ماه از آبستن شدن معاف خواهد بود.
گل تمشک نیز اسهال را بند می آورد و ضماد برگ تمشک بر روی دکمه بواسیر خونی نافع است.
میوه ی تمشک قابض ترین اعضای تمشک است، نوشیدن جوشانده ی ریشه تمشک علاوه بر بند آمدن اسهال، سنگ کلیه و مثانه را خرد می کند.
ضماد برگ تمشک ورم ها را فرو می نشاند و کورک و دمل را باز می کند. و مانع زیادشدن زخم های خوره ای است.
مالیدن عصاره میوه ی تمشک جهت زخم های آبدار و چرکی نافع بوده، آنها را خشک می کند و گل تمشک نیز همین خاصیت را دارد.
ضماد برگ و ساقه های نازک تمشک جهت درد بیخ ران و کوفتگی پا که در اثر ورزش و راه پیمایی عارض شود نافع است.
پخته برگ و میوه تمشک مو را سیاه می کند و خضاب خوبی است و مداومت در استفاده از آن، مانع سفید شدن مو می باشد و این خاصیت به علت داشتن فلز تمشک گنز است که در آن زیاد بوده و عامل سیاهی موی بدن انسان می باشد.
گروه گزارش