دکتر على شریعتی، فرزند محمدتقی شریعتی مزینانی استاد دانشگاه مشهد بود.
وی پس از گذراندن دوران کودکی وارد دبستان و پس از شش سال وارد دانشسرای مقدماتی در مشهد شد. او که علاوه بر خواندن دروس دانشسرا از کلاسهای پدرش نیز بهره میگرفت، پس از پایان تحصیلات دانشسرا، به آموزگاری پرداخت.
شریعتی در سال ۱۳۳۴ به دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه مشهد وارد شد و رشته ادبیات فارسی را برگزید و در همین سال با یکی از همکلاسان خود بنام پوران شریعت رضوی ازدواج کرد.
او در سال ۱۳۳۷ پس از دریافت لیسانس در رشته ادبیات فارسی به علت شاگرد اول شدنش برای ادامه تحصیل به فرانسه فرستاده شد و در آنجا به تحصیل علومی چون جامعه شناسی، مبانی علم تاریخ و تاریخ و فرهنگ اسلامی پرداخت و با استادان بزرگی چون ماسینیون، گورویچ و سارتر و… آشنا شد و از آنان بهرههای بسیار برد.
دوران تحصیل شریعتی همزمان با جریان نهضت ملی ایران به رهبری مصدق بود که او نیز با قلم و بیان خود و نوشتههای محکم و مستدل از این حرکت دفاع میکرد. وی پس از سالها تحصیل با مدرک دکترا در رشتههای جامعهشناسی و تاریخ ادیان به ایران بازگشت اما به زندان فرستاده شد و بعد از چند ماه آزاد و به خراسان رفت.
در سال ۱۳۴۴ اداره فرهنگ مشهد او را به عنوان دبیر انشاء استخدام کرد و چندی بعد در دبیرستان به تدریس پرداخت و سپس به عنوان استادیار تاریخ وارد دانشگاه مشهد شد.
در سال ۱۳۴۸ به حسینیه ارشاد دعوت شد و مسئولیت امور فرهنگی حسینیه را پذیرفت و به تدریس جامعه شناسی مذهبی، تاریخ شیعه و معارف اسلامی پرداخت.
در سال۱۳۵۲ حسینیه ارشاد تعطیل و او روانه زندان شد.
در آن زمان پدرش نیز دستگیر و تحت فشار قرار گرفت تا پسرش را محکوم کند، اما او سر باز میزد و دکتر شریعتی خود را در اختیار آنها گذاشت تا پدرش را رها کنند.
در مهر ماه ۱۳۵۳ ساواک که از محبوبیت او آگاه بود، میخواستند او را وادار به همکاری در نمایش تلویزیونی کنند اما موفق نشدند.
و سرانجام در ۲۵ اردیبهشت ماه ۱۳۵۶ تهران را به سوی اروپا ترک کرد و چندی بعد در ۴۴ سالگی درگذشت.
کتابهای او ونیز حتی نوارکاست سخنرانی هایش رکورد فروش بسیار بالایی از خود برجای گذاشت. بسیاری از جوانان اهل مطالعه ، اندیشه ها و افکارشان در دهه 50 تحت تاثیر کتابهای او شکل گرفتند.
گروه گزارش
.