در از سال 1347فعالیتی از طرف عده ای از نویسندگان ،مترجمین و شعرای معاصر برای اتحادیه صنفی از این جماعت ذیل عنوان کانون نویسندگان شروع شده است.
کانون نویسندگان پس از مقدمات و به ثبت رسیدن ،فعالیت خود را رسما در زمینه کارهای ادبی و هنری و حقوقی و صنفی شروع خواهد کرد.به عنوان هیات موسس نام جلال آل احمد ،نادرپور،به آذین،براهنی،اسلام کاظمیه،هوشنگ وزیری،داریوش آشوری،سیاوش کسرایی،علی اصغر حاج سید جوادی ،نادر ابراهیمی و بهرام بیضایی شنیده شده است.
با شنیده شدن زمزمه های آغاز فعالیت صنفی نویسندگان اهالی تئاتر و سینما هم برای ایجاد یک تشکل به تکاپو می افتند.عده ای از هنر مندان و کارگردانان تئاتر دور هم جمع می شوند تا تا انتخابات هیات مدیره سندیکای هنر مندان تئاتر را برگزار نماید.در آن زمان عنوان می شود که:”این جلسه در واقع نتیجه سه ماه کوشش عده ای از هنر مندان است که می کوشند در این ابتذال و بلبشوی هنری راهی جداگانه از دیگرانی که با عناوین و توسل به هنرمند دنبال آلاف اولوفی هستند و سودی و مزایایی –دنبال کنند.راهی که در شان هنرمند اندیشمند تئاتر است و آنرا بعنوان بازگو کننده و جان دهنده عمیق ترین کلام ها و رسالتها را می شناسند”.
نام عده ای از کسانی که در جلسه شرکت کرده بودند به این شرح است:رفیع حالتی،صادق بهرامی ،لرتا،عطاءالله زاهد،مهین اسکویی،مصطفی اسکویی،عباس جوانمرد،حمید سمندریان،داود رشیدی،بهرام بیضایی ،پرویز صیاد،جالینوس ،محزون و مشایخی
در این زمان علاوه بر هنرمندان ،سندیکای مدیران سینما هاهم در همین سال 1347 در حال شکل گیری است.
در مجله فردوسی این سال آمده است:جلسه هیات مدیره سندیکای مدیران داخلی سینما ها انجام شد. این سندیکا با حضور 60نفر عضو موجودیت خویش را اعلام کرده ،هیات مدیره به شرح ذیل است:
مهندس صدری:رییس هیات مدیره
ناصر نوربخش: نائب رئیس
مسعود نوربخش:دبیر
فراهانی :خزانه دار
ذکریا و نوذر کاوه :بازرس
برنجی و پرتو اعظم:عضو هیات مدیره
سواد کوهی و جعفر زاده:عضو علی البدل
هدف از تشکیل این مجموعه نیز پیدا کردن راهی برای تفاهم بیشتر تماشاچی با سینما عنوان شده بود.
گروه تاریخ